25 decembrie 2008

Biografie - Rihanna


Rihanna (Robyn Rihanna Fenty) este o cantareata din Barbados, care traieste in prezent in San Diego, California.

Rihanna s-a născut în Saint Michael, Barbados pe data de 20 februarie 1988, fiind cel mai mare copil din familia sa. Tatăl său, Ronald Fenty, este un negru de origine tot din Barbados, iar mama sa este o mulatră originară din Guiana.

Rihanna are doi fraţi mai mici numiţi Rorrey şi Rajad. Ea a studiat la şcoala primară Charles F. Broome Memorial School apoi a frecventat şcoala Combermere, unde a format un trio muzical, alături de două din colegele sale.

În anul 2004 ea a câştigat concursul de frumuseţe Miss Combermere Beauty Pageant. La vârsta de cincisprezece ani, unul dintre prietenii săi a prezentat-o producătorului american Evan Rogers, care întâmplător era într-o vacanţă în Barbados, alături de soţia sa. Rogers, alături de partenerul său, Carl Sturken au ajutat-o pe Rihanna să înregistreze un material în limba engleză, mai multe exemplare fiind trimise mai multor case de discuri. Unul dintre acestea a ajuns la rapper-ul Jay-Z, care a îndrumat-o spre un contract cu Def Jam Records. Rihanna le menţionează pe Alicia Keys, Beyoncé Knowles şi câteva alte cântăreţe originare din Caraibe ca fiind sursa sa majoră de inspiraţie. Cântăreaţa de origine canadiană Fefe Dobson a fost artista pe care ea a admirat-o cel mai mult în adolescenţă.

"SOS"(deasemenea cunoscut şi sub numele de "S.O.S. (Rescue Me)") este cel de-al doilea single extras de pe albumul “A Girl Like Me”. Scris de către J. R. Rotem, Evan "Kidd" Bogart, Ed Cobb şi Christina Milian acesta a fost iniţial propus pentru Christina Milan, care a refuzat cântecul fiind mult prea pop pentru o artistă R&B ca ea. Imediat după refuzul acesteia, Rihanna a primit acordul pentru a-l înregistra. "SOS" conţine câteva dintre liniile de bază ale melodiei "Tainted Love", cântată de către formaţia Soft Cell, în anii 80. În acest cântec există şi o referinţă cu privire la "Tiny Dancer" o piesă interpretată de către Elton John, în versul "...just hold me close boy, cause I'm your tiny dancer...". Au apărut deasemenea şi câteva remix-uri oficiale făcute de către Jason Nevins, care au obţinut poziţii în top 10 pe tot întinsul pământului.

Pentru acest single au fost înregistrate două videoclipuri. Primul este unul promoţional, sponsorizat de către firma NIKE, care o arată pe Rihanna într-o sală de sport, care se transformă într-un club de noapte. Cel de-al doilea (cel oficial) a fost regizat de către Chris Applebaum. În acesta, cântăreaţa este îmbrăcată într-o rochie verde (şi o alta mov) şi îi spune iubitului său că îl va suna pentru a-i cere ajutor. În acesta ea este surprinsă dansând în stil oriental. Videoclipul conţine un mini-spectacol cu raze laser, inspirat din videoclipul Madonnei, pentru hitul Hung Up.

"Umbrella" este primul single extras de pe cel de-al treilea album al Rihannei. Acesta este o colaborare cu rapper-ul Jay-Z. Melodia a fost scrisă de către The Dream.

Conform compozitorilor ea a fost oferită lui Mary J. Blige şi lui Britney Spears, înainte de a fi acceptată de către tânăra cântăreaţă. Premiera oficială a single-ului a fost pe data de 29 martie 2007. Câteva posturi radio majore din Los Angeles, Boston şi New Zork au difuzat versiuni ale melodiei în care erau şterse părţile de rap ale lui Jay-Z. Tânărul cântăreţ de origine americană, Chris Brown a scris o melodie-răspuns, intiulată "Cinderella", care are aceaşi linie melodică dar alt text. Remix-ul nu a avut parte de atenţie din partea ascultătorilor, care au preferat varianta oficială. Din pricina succesului mondial obţinut de către această melodie, ea a fost reprodusă de către mulţi cântăreţi din toate colţurile lumii, având stiluri diferând de la acustic la hard-rock.

Rihanna a făcut câteva apariţii formale în Regatul Unit pentru a promova single-ul. "Umbrella" a beneficiat de promovare în cadrul unor mari concerte şi festivale precum Live Earth, GMTV, Loose Women, Blue Peter, Kiss Concert 2007, Sprint Concert, Zoopotia Show, Stripped Show, Canadian Idol, 106 & Park şi The View.

Videoclipul pentru acest single a fost produs de către Chris Applebaum şi a avut premiera pe data de 26 aprilie 2007. Videoclipul începe cu Jay-Z cântând rap într-o ploaie de scântei. De-a lungul primului cor, ea poate fi văzută aparent mergând pe vârfuri. La sfârşitul videoclipului ea dansează alături de umbrela sa şi alături de dansatori, totul într-o ploaie de scântei. În cadrul decernării premiilor 2007 MTV Video Music Awards videoclipul a fost nominalizat la cinci categorii şi a câştigat la două dintre categorii: Videoclipul Anului şi Single-ul Monstru al Anului. În Polonia acest videoclip a devenit cel mai difuzat din istoria MTV, devansând hitul "Hung Up" al Madonnei.

"Umbrella" a devenit prima melodie cântată de către o femeie care a debutat pe poziţia întâi în Regatul Unit. Aceasta a rămas pe această poziţie timp de zece săptămâni. Aceast single a obţinut primul loc în topurile din întreaga lume, devenind unul dintre cel mai mare hit al anului 2007.

În România, cântecul a câştigat locul întâi, devansându-l pe Akon. În următoarea săptămână a căzut pe locul doi, pentru ca săptămâna următoare să revină pe prima poziţie.

Conform Radio And Records, Umbrella este cel mai ascultat cântec urban.

Melodia a atins poziţia întâi în Regatul Unit în perioada în care acea zonă a fost lovită de inundaţii, care i-au făcut pe unii oameni să glumească spunând că este blestemul Rihannei. Spre deosebire de Anglia, în Grecia "Umbrella" a avut cele mai proaste vânzări şi poziţii în top, acea zonă cofruntându-se cu o caniculă foarte puternică . În Grecia single-ul a atins poziţia cu numărul zece, dar a beneficiat de multe difuzări atât la radio cât şi la TV.

Rihanna si-a facut debutul pe marele ecran cu un rol pasager in `Bring It On – All Or Nothing`.
Cel mai recent album al ei “Good Girl Gone Bad” s-a vandut pana in prezent in peste 6,5 milioane de exemplare.

Rihanna si-a creat o fundatie – “Believe Foundation” in anul 2006 pentru a ajuta copii cu diferite boli in stare terminala. In septembrie 2008, impreuna cu Carrie Underwood, Ciara, Beyoncé, Leona Lewis, Mary J. Blige, Mariah Carey si Fergie a ajutat la campania “Stand Up To Cancer” interpretand imnul acesteia "Just Stand Up!"






Surse: Stiu Muzica
Best Music
Wikipedia