6 noiembrie 2009

Biografie - Falco


Johann (Hans) Hölzel mai cunoscut sub numele de scena drept Falco, a fost un cantaret de pop-rock Austriac cunoscut pentru piese ca "Der Kommissar", "Rock Me Amadeus", "Jeanny" si "Coming Home (Jeanny Part 2)". Cu "Rock Me Amadeus" devine primul si pana in prezent singurul artist care ajunge pe locul intai in Statele Unite cu o piesa cantata in limba germana. Albumele si piesele sale s-au vandut in peste 30 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Nascut pe 19 februarie 1957 in Viena, studiaza la conservatorul din oras pentru ca in 1977 ( dupa doar un semestru) sa renunte pentru a urma o cariera in industria muzicala. Petrece o scurta perioada in Berlinul de Vest unde canta intr-o formatie de jazz-rock.

Cand se intoarce in Viena are deje numele de scena de – Falco, un tribute adus lui Falko Weißpflog skior Est German. Tot in aceeasi perioada canta cu formatiile Spinning Wheel si Hallucination Company. Intre anii 1978-1983 a cantat la as in trupa Drahdiwaberl. Cu aceasta formatie a cantat piesa “Ganz Wien”, pe care o va include si in albumul sau solo de debut, Einzelhaft.

Primul hit al lui Falco a fost "Der Kommissar" de pe albumul din 1982 "Einzelhaft". O piesa de limba germana despre abuzul de droguri ce combina rap-ul cu pop-ul. Piesa a fost un hit in multe tari insa nu are nici un impact pe piata din SUA. In 1983 este reinterpretata de formatia britanica After The Fier si de americanca Laura Branigan, cu versuri in limba engleza.

Dupa ce al doilea sau album – “Junge Roemer” nu a reusit sa-i aduca nici macar succesul albumului anterior (cu exceptia Germaniei si Austriei, unde discul a ajuns pe prima pozitie), Falco incepe sa experimenteze, cantand in limba engleza si schimband intreaga exchipa de producatori de pana atunci. Rezultatul avea sa fie cel mai popular album si single din cariera.

Falco inregistreaza “Rock Me Amadeus” inspirat de filmul “Amadeus”, si piesa devine un hit international in anul 1986. De aceasta data cantecul ii aduce succesul pe care il cauta – un no. 1 in SUA si Marea Britanie. Cantecul ramane trei saptamani pe locul unu in SUA iar albumul “Falco 3” ajunge pana pe pozitia a 3-a in Billboard Top 200. Piesa avea sa ajunga in fruntea multor clasamente, inclusiv in Uniunea Sovietica si Japonia. De pe acelasi album si piesa “Vienna Calling” este un alt hit mondial.

Piesa “Jeanny”, al treilea single de pe albumul “Falco 3” este un alt hit pentru Falco insa piesa ii adduce si critici in Germania si Olanda. Povestea piesei este spusa din perspective unui posibil criminal si violator. Cu toate ca balada nu a fost un success in SUA si numerosi DJ au refuzat sa o difuzeze, l-a inspirit pe Falco sa faca alte doua continuari la piesa.

In 1986 este lansat albumul “Emotional” dupa care pleaca intr-un turneu mondial ce avea sa se termine in 1987 in Japonia. Tot in 1987 inregistreaza duetul “Body Next To Body” cu Brigitte Nielsen un hit in tarile germanice. Cu albumul “Wiener Blut” din 1988 nu primeste foarte multa atentie cu excetia Germaniei si Austriei.

Dupa “Jeanny” au urmat cateva hituri in Europa insa Falco era rareori difuzat un UK si in SUA. In 1992 a avut o tentativa de a reveni cu albumul “Nachtflug” si cu piesa “Titanic”. Desi primeste numeroase aprecieri nu reuseste sa urce si in topuri.

Falco a murit in urma unui accident de masina in Republica Dominicana pe 6 februarie 1998, cu doar doua saptamani inainte de a implini 41 de ani. Initial s-a speculat cum ca Falco ar fi consumat alcool si droguri, zvonuri demontate de autopsie. La momentul decesului Falco muncea la un album de revenire (Out of the Dark – lansat pe 27 februarie, dupa deces). A fost inmormantat in Zentralfriedhof (Cimitirul Central) din Viena, Austria.



Site Oficial