4 noiembrie 2006

Biografie - Tupac Shakur - Legenda rap

Tupac Shakur s-a nascut sub numele de Lesane Parish Crooks in Brookin, New York – pe 16 iunie 1971.
În cartea recordurilor – 2PAC - deţine locul întâi în topul celor mai vânduţi rapperi – cu peste 73 de milioane de discuri vândute în întreaga lume – dintre care 44 de milioane doar în Statele Unite – unde are nu mai puţin de 17 piese de top 10.
Este considerat unul dintre cei mai buni rapperi din toate timpurile – atât de fanii genului cât şi de criticii de muzică. Când era copil, mama lui i-a schimbat numele în Tupac Amaru care înseamnă în incaşă "şarpele strălucitor". Shakur înseamnă în arabă "mulţumită lui Dumnezeu". Din copilărie, toţi l-au numit "Prinţul Negru". La vârsta de doi ani s-a născut sora lui, Sekiwa. Tatăl lor, Mutulu, era membru activ al grupării Black Panther şi a fost condamnat la 60 de ani de închisoare pentru jaf şi crimă.
De când a plecat Mutulu, familia a trecut prin vremuri grele. Oriunde se mutau - Bronx, Harlem, adăposturi - Tupac era nefericit. "Îmi amintesc că plângeam tot timpul. Marea mea problemă când creşteam era că nu mă puteam integra pentru că eram de peste tot. Nu am avut nici un prieten cu care să cresc."
La vârsta de 12 ani, Tupac a descoperit pasiunile pentru actorie, poezie şi melodii de dragoste. Familia s-a mutat apoi în Baltimore, unde Tupac a studiat la Şcoala de Arte, actorie şi balet. La această şcoală, Tupac a lăsat o impresie profundă asupra profesorilor şi arăta un mare potenţial. Din păcate, Tupac nu a putut să continue pregătirea. S-a mutat în Oakland, California cu restul familiei. Atunci a început Tupac să "umble cu lumea rea". La 15 ani, a decoperit muzica rap - a început sa scrie texte, să umble ţanţoş şi să profite de trecutul lui din New York. Oamenii din oraşele mici se temeau de reputaţia New York-ului; s-a autodenumit MC New York şi a lăsat impresia oamenilor că era un dur.
Până la vârsta de 20 de ani, Tupac a fost arestat de opt ori, fiind şi condamnat la 8 luni de închisoare pentru abuz sexual. În plus, a mai fost implicat în două procese, unul dintre ele constând într-o răfuială (în care a fost ucis un copil de 6 ani) între banda lui Tupac şi o bandă rivală.

Nefiind ţinut înapoi de lipsa lui de educaţie, Tupac s-a alăturat trupei de rap Digital Underground ca dansator.Nu la mult timp după ce trupa a ajuns foarte cunoscută, Tupac a lansat primul lui album, 2pacalypse Now, care a fost un succes. Hit-ul Brenda's Got A Baby l-a lansat pe Tupac în lumea muzicii. Datorită talentului lui, a primit un rol în filmul Juice. Tupac a lansat apoi albumul Strictly for my N.I.G.G.A.Z., care a fost un mare succes şi chiar a intrat în topuri. ulterior a primit discul de platină pentru albumul Me Against The World.
În noiembrie 1994, a fost împuşcat de 5 ori în timpul unui jaf în care hoţii au dispărut cu bijuterii în valoare de 40.000 de dolari. Tupac şi-a revenit în mod miraculos şi a produs realizările artistice cele mai impresionante, inclusiv albumul Me Against The World în anul 1995.
Tupac a fost acuzat pentru abuz sexual asupra unei femei pe care a cunoscut-o într-un club. Cu câteva ore înainte ca Tupac să fie găsit vinovat, a fost ameninţat cu pistolul şi jefuit de nişte bărbaţi ale căror intenţii şi scopuri încă sunt necunoscute. Tupac a fost eliberat pentru o cauţiune de 1 milion de dolari. După eliberare, Tupac a lansat cel mai bun album al său, All Eyez On Me. Albumul s-a vândut până acum în 9 milioane de exemplare, ceea ce este revoluţionar pentru un dublu-CD, mai ales de hip-hop.

Ca actor, Tupac a cunoscut succesul în filmul Poetic Justice în care a apărut alături de Janet Jackson. Rolul l-a făcut pe Tupac şi mai cunoscut şi a dovedit lumii că muzica nu este neapărat atributul său numărul 1. A mai jucat apoi în filmul Above The Rim

Pe 7 septembrie 1996, 2Pac – era în Las Vegas, la un meci de box între Bruce Seldom şi Mike Tyson. După acest meci se ia la bătaie cu Orlando “Baby Lane” Anderson, component al grupului „Southside Crips”. Bătaia pe care i-a aplicato acestuia a fost filmată de camerele video ale hotelulu. 2Pac l-a bătut pe Anderson pentru că unul din bodygard-ii lui a fost bătut de Anderson şi gaşca lui. După acest conflict, a plecat împreună cu Suge Knight, în clubul deţinut de casa lui de discuri – Death Row. De fapt, ultima fotografie cu 2Pac în viaţă, este făcută acum, în maşină împreună cu Suge Knife. La ora 23 şi 14 minute, în timp ce s-au oprit la intersecţia dintre East Flamingo Road şi strada Koval Lane, 2Pac a fost împuşcat dintr-o maşină ce a trecut prin dreptul lor fără să oprească. Sakur a fost lovit de 4 din cele 12 gloanţe tintite asupra sa – 2 gloanţe i-au lovit pieptul, unul în braţ iar altul l-a nimerit în dinţi. Însă pe Suge Knight, care conducea maşina, nu l-a nimerit nici un glonţ şi a avut doar câteva zgârieturi de la geamul spart. După incident, cei doi au fost duşi la spitalul „Universital Medical Center”. 6 zile mai târziu, pe 13 septembrie 1996, 2pac a decedat. Familia şi prietenii l-au incinerat, iar cenuşa a fost împrăştiată în Oceanul Pacific, în Los Angeles.

Site Oficial

Cu cine a intrat in conflict

Precizare - aceleasi informatii sunt si pe Wikipedia - insa textul i-mi apartine